Lateral House

Pitman Tozer Architects, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear extension 

Nick Kane     Download Original

  • Rear extension    
  • Rear extension    
  • Annex to the rear    
  • Garden view from kitchen    
  • Garden view from roof terrace    
  • Annex    
  • Annex interior    
  • Annex    
  • Front elevation     
  • Kitchen     
  • Bathroom    
  • Living room    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Rear elevation    
  • Annexe    
  • Before    
  • Glazing detail    

Redevelopment and extension to a house in London with the addition of an annex in the rear garden

A large house in Bayswater, London has been refurbished and extended to create a family home incorporating an Annex in the rear garden, with independent access from the mews, to the rear.

The aim was to renew and extend the existing accommodation to suit the needs of clients with a large family and regular visitors and to allow the house to enjoy more fully the Southerly aspect and relationship with the garden to the rear.

The brief was to break away from the pokey nature of the existing house and create large flexible spaces so that the changing needs of the occupants could be met over time and provide a robust, low maintenance home.


  • Begun: Nov 2011
  • Completed: Nov 2012
  • Floor area: 340m2
  • Sector: House
  • Tender date: Oct 2011
  • Procurement: JCT Intermediate 2010
  • CO2 Emissions: 16.22kg/m2/year
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team