Stedelijk Museum

Benthem Crouwel, Amsterdam, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Jannes Linders     Download Original

  • Cross section    
  • South elevation    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Basement level 1    
  • Basement level 2    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Long section    

Expansion and renovation of a museum of the contemporary art and design in Amsterdam

The 1895 red brick neo-Dutch Renaissance museum has been fully renovated with the addition of a striking modern extension that acts as a new entrance to the museum.

The extension opens onto the open grassy expanse of Museumplein contains a shop and restaurant on the ground floor with a 1100m2 exhibition hall, library and 'knowledge centre' in the basement level.

Two escalators in an enclosed "tube", lead straight through the entrance hall, to connect the two lower exhibition area and the second exhibition space in the floating volume level.


  • Begun: Apr 2007
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 19,446m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £103M
  • Address: Stedelijk Museum, Postbus 75082 1070 AB , Amsterdam, Netherlands

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more