Manchester Museum Refurbishment

Ian Simpson Architects, Manchester, 2003

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

An entrance fitting a major public museum. It symbolises the new greater openness and provides an orientation point 

Daniel Hopkinson (website)     Download Original

  • An entrance fitting a major public museum. It symbolises the new greater openness and provides an orientation point    
  • The Paul Waterhouse building    
  • The Alfred Waterhouse building    
  • Museum at night    
  • The museum spaces have a delicate ambience    
  • The museum spaces have a delicate ambience    
  • The cafe    
  • Alfred Waterhouse building; the top floor display does not need daylight levels limiting    
  • Alfred Waterhouse building; the top floor display does not need daylight levels limiting    
  • Work by Ivor Heal Design    
  • The lower level of the bridge, imperceptibly joining buildings at different levels    
  • The lower level of the bridge, imperceptibly joining buildings at different levels    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Restoration in progress    
  • Visual of glazed steel bridge    
  • Detail through bridge    
  • Detail through bridge    

Refurbishment and extension of the Manchester Museum incorporating a new entrance and glazed steel bridge

The transformation is aimed at shifting the museum's role from being largely a university institution to one perceived as 'Manchester's museum', a major public resource.

The original museum was designed by Alfred Waterhouse, architect of London’s Natural History Musuem, in 1888.

The refurbishment entails the construction of a new entrance, new retail facilities and new temporary exhibition gallery, with a major rework of circulation and support facilities, and treatment to the exterior of the existing building.

The labyrinthine original layout could not be made more legible without major rebuilding, and the entrance pavilion and a new steel and glass stair tower adjacent were designed to provide a clearer point of entry.

Data

  • Begun: 1999
  • Completed: 2003
  • Floor area: 5,660m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £11.4M
  • Procurement: Phase 1: JCT 80. Phase 2 and 3: JCT 98
  • Address: The Manchester Museum, The University of Manchester, Oxford Road, Manchester, M13 9PL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more