Indoor/Outdoor Garden Room

Caven Associates, Nottingham, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  • External view - whole    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site and ground floor plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Elevations    
  • Details    
  • Details    
  • Details    

A house extension incorporating a garden room, utility and shower room as well as the reconfiguration of outdoor space

This is a domestic project for a house on a large site but which had no usable outdoor space. The steep and exposed nature of the site allowed nowhere to sit comfortably and take in the views nor did it provide any degree of privacy.

Compounding this condition, the house sits on a podium, disconnecting itself from its site and heightening the disconnection between inside and out. The initial brief for a utility room/conservatory was adapted to the idea of creating a meaningful transition between house and garden, in the process enclosing indoor and outdoor space. The mechanism for this transition is a steel pergola: part structure of the house, part garden structure.

From this an enclosed garden room is created, intrinsically connected to (and built into) the garden and the views beyond. This sits where the dilapidated outhouses were but, crucially, connects the kitchen (and the rest of the house) to the garden. This radically opens up the house establishing a dynamic relationship to the outside world, previously non-existent and offering year round practicality over the client's original request for a conservatory. The design of the zinc-clad butterfly roof allows light in to the space in the morning, when otherwise it would have had to wait until late afternoon. Tucked discreetly behind the garden room against the retaining wall is the utility room; contained within its own mono-pitch roofed structure; with its own access door to the garden via the side of the property.

The steel frame of the garden room continues into the garden, essentially forming an outdoor garden room – the structure’s function as transitional device allows the unrealised space of the garden to be delineated. Set into the slope it forms a secluded and semi-enclosed area, originally envisaged as a terrace with a fire pit to allow a focal point, the client instead opted for a pool.

Data

  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 31m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Procurement: Self-Build/Construction Management
  • Address: Mapperley Rise, Nottingham, NG3 5GE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers