Langhus

HOT Architecture, Beverley, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • 07    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • South elevation    
  • North elevation    
  • Elevations    
  • Side view    
  • Aerial view    
  • Snapshot    
  • Model Views    
  • 3-D Form    
  • Detail    

The brief from clients Mike & Jan Moden called for a new two-bedroom house, in which to spend their retirement

The site had an existing planning permission for a bungalow, situated on a quiet private road with single storey bungalows dwellings for neighbours. It was their wish that the house be arranged on 2 storeys and to echo Mikes Norse ancestry, capture the feeling of Viking long house. The Modens stipulated both a maintenance free and sustainable low energy design.

Idea.

The project had to resolve the paradox, that of the clients desire for a two storey dwelling and the planning authorities stated intention that the massing remain single storey and maintain the amenity of the neighbouring properties, (in terms of impact and rights of light). The result of research into what exactly defines amenity in planning terms gave rise to a set of parameters for the massing of the building. These parameters were then applied to the potential volume enabling HOT to sculpt a form that resolved the paradox. The result is formal vehicle that using the tactic of ‘stealth’ is a workable two storeys in height yet reads in planning terms as a single storey dwelling.

Implementation

The Modens intended to act as the contractor. To facilitate this the house was designed as a series of defined specialist packages: foundations, (concrete slab), superstructure, (SIP construction), waterproofing, (EPDM membrane), cladding, (larch) and a specialist-glazing subcontractor. The objective was to reduce the input of the general builder.

Data

  • Begun: Feb 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 170m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: Minior works/self build
  • Address: Langhus, 14a Butt Lane, Tickton, Beverley, HU17 9SF, United Kingdom

Professional Team