22 Weardale Road

Stephen Davies, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Simon Wong     Download Original

  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Section A-A    
  • Section C-C    
  • Section B-B    
  • Weardale section A-A    
  • Weardale section B-B    
  • Detail    
  • Detail    

Single residential dwelling constructed on a triangular site formely used as a builders store

Within the constraints of the three parameters of neighbour, road and river sits Number 22; a three storey domestic dwelling in South East London, completed in 2011, designed by Architect Stephen Davies for himself and partner Laura.

To maximise the 73 square meters of flood risk land, the structure fills the buildable space of the parameters. Mandated access to the historic river wall afforded a riverside terrace punctuated with a rear external courtyard. The internal layout is orientated to face south, taking advantage of the longer views, river and sun path.

Perched 500mm above pavement level, to accommodate a flood risk contingency, space is pinched from floor to ceiling height at every level to allow for a third storey. This space is returned to the scheme in the form of a double-height void, open sculptural staircase and gallery space, and a garden area elevated to the roof.

The exterior of the geometric form, created in cut blockwork, is rendered grey; a nod to the wider urban landscape of South East London and a softer alternative to stark white, complimenting the immediate green landscape of the trees, plants, river and park. Each dark grey aluminium window feasts on leafy views, and the handcrafted oak front door provides the first taste of the internal materials palette, blurring the boundaries between outside and in.

From the 42 square meter scalene open plan ground floor, each internal space is similarly geometric and abstract. Neutrality is achieved through a standardisation of oak flooring, white walls, and hidden services. Learning from Japanese compact housing schemes, 10 per cent of the dwelling’s floor area is allocated to storage; carefully designed to disguise and exploit left over spaces in between services. A magpie approach is taken to furnishing and styling the property; an approach challenges the newness and neutrality of the space.


  • Begun: Apr 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 98m2
  • Sector: House
  • Total cost: £140,000
  • Funding: Self Build Mortgage
  • Tender date: Dec 2009
  • Procurement: JCT MW
  • Address: 22 Weardale Road, London, SE13 5QB, United Kingdom

Professional Team