The Cloisters, St. Benedict's School

Henley Halebrown Rorrison, London, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge     Download Original

  •     
  • North courtyard    
  • Eaton rise entrance    
  • The cloisters    
  • Balcony outside classrooms    
  • Detail of north courtyard    
  •     
  • Concert in multipurpose Hall    
  • Multipurpose hall    
  • Play rehearsal    
  •     
  • Cloister hall    
  • Connected spaces    
  • Chapel    
  • Chapel    
  • Music classroom    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Classroom layout    
  • Sections    
  • Section B-B    
  • Section F-F    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • Technical elevations    
  • Existing plan    
  • Aerial Site    
  • Existing Site    
  • Existing Site    
  • Existing Site    
  • Etching    
  • Circulation    
  • Model - Roof Off    
  • Model - Roof On    

Two monastic halls and additional teaching facilities in the centre of a West London school

The brief sought two new halls (one for assemblies, the other for examinations), a new chapel, a music school and modern languages department, provision of WCs, sickbay, visitor and pupil entrances.

The architects have arranged the ground floor plan with one hall inside the other. The inner two-storey 225m2 examination hall is framed by columns and doors which, when open, increase the floor area to 400m2 thereby creating enough space for assemblies. Together the form of the halls invokes a cloister at the centre of the school.

The visitor entrance façade recreates the silhouette of a nave and aisles. Inside, the cloister is used to organise both new facilities and the school estate as a whole, and addresses the changing site level.

The new chapel is a simple space lit by a single window and skylight that makes the sign of a cross on the chapel roof, east and south elevations.

The scheme employs two types of construction. Ground and first floor are in-situ concrete chosen for its monolithic qualities. The second floor ‘attic’ is a timber panel construction to create a softer atmosphere for the music school. Both materials offer the benefits of robustness and simple detailing.

Data

  • Completed: 2008
  • Floor area: 2,197m2
  • Sectors: Education, Religious
  • Total cost: £4.5M
  • Funding: Private
  • CO2 Emissions: 27.6kg/m2/year
  • Address: 54 Eaton Rise, Ealing, London, W5 2ES, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more