Hill House

Hampson Williams Architects, Kent, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Timothy Soar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • South elevation    
  • South east elevation    

Timber framed house in Kent

Located within a six acre former garden nursery the house replaces an three storey brick house that stood close to the site entrance at the top of the sloped site.

The main extensively glazed living, kitchen and dining areas are placed at entry level along with the master bedroom and ensuite. From this floor a hanging sculptural welded steel stair leads to the lower level, which the guest accommodation - a second living room, study, music room and two bedrooms.

The house is constructed from a part prefabricated timber frame that is in-filled with recycled newsprint insulation with a further external insulation jacket of wood fibre and a skin of heat-treated timber cladding.

The timber roof, which is clad in black zinc and heavily insulated, extends beyond the building envelope to give a dramatic soffit edge. Internally its form is expressed with plywood linings and trapezoidal roof lights.

Data

  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 335m2
  • Sector: House
  • Address: Ulcombe, near Maidstone, Kent, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more