Publishers Hideaway

Alma-nac Collaborative Architecture, London, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Caspar Rodgers     Download Original

  • Plan    
  • Section    
  • General arrangement    
  • Mezzaninne plan and section A-A    
  • Elevation C-C    
  • Section D-D    
  • Section E-E    
  • Section F-F    
  • Elevation    
  • Folding door details    
  • Folding door materials    

The Publisher’s Hideaway is the conversion of a mezzanine space and staircase into one continuous multifunctional volume

By collaborating closely with an experienced cabinet maker, Alma-nac has converted a mezzanine space and staircase into one continuous multifunctional volume with the characteristics of an over-scaled piece of furniture.

Folding timber shutters separate the second bedroom from the main living space, while maintaining the option for an open, bright communal space when not in use.

With space being tight, the flanking wall was built as a solid storage volume, doubling the sliding entrance to the bedroom with the closing mechanism for the hanging storage. The timber interior of the monolithic wall has been exposed wherever it is punctured for an entrance, opening or bookshelf.


  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £15,000
  • Tender date: May 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 1 Prince Of Wales Road, London, NW5 3LW, United Kingdom

Professional Team