Slim House

Alma-nac Collaborative Architecture, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Richard Chivers (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Exploded axonometric    
  • Site plan    
  • Plans    
  • Section    
  • Massing    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • SLIM HOUSE_DETAIL 01.pdf    
  • SLIM HOUSE_DETAIL 02.pdf    

Extensive refurbishment and extension of a residential house in Clapham, south London

Alma-nac were approached by a young couple in order to investigate the possibilities for extending and enhancing an existing terraced house on the busy high street of St John’s Hill, Clapham, London. The uniquely narrow property, measuring just 2.3m internally throughout, presented certain challenges in reorganising the spaces.

It is understood that the location of the property was the original stable access to the rear of the high street. The resulting narrow proportions meant that the centre of the house was dark and gloomy. The building was laid out over three floors with cramped bedrooms facing on to the noisy high street and small sash windows of the study and bathroom to the south facing rear.

A response to this was to form a continuous slate clad sloped roof creating a simple and easily understood construction method. This material treatment is continued on the rear facade and reflected in the slate shingle ground cover of the rear garden.

In order to enhance the sense of space within the newly formed rooms the floor plates at each level were cranked, allowing an increased floor to ceiling height and encouraging light to penetrate deep in to the plan. A light-well was formed over the central stair by opening up the ceiling to the sloped roof. This allows natural light to flood deep in to the plan at first and second floor levels.

Data

  • Begun: Apr 2012
  • Completed: Aug 2012
  • Floor area: 98m2
  • Sector: House
  • Total cost: £65,000
  • Funding: private
  • Tender date: Feb 2012
  • Procurement: Traditional - JCT Minor Works Building contract MWD 2011
  • Address: St John's Hill, Clapham, London, SW11 1TH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers