East Finchley

architecture25 ltd, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear elevation 

Neville Morgan (website)     Download Original

  • Rear elevation    
  • Rear elevation    
  • Restored front elevation    
  • Kitchen    
  • Kitchen bar    
  • Dining/patio    
  • Bathroom    
  • Kitchen detail    
  • Floor plans    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Bathroom layout    
  • Rear elevation before work    
  • Front elevation before work    
  • Under construction    
  • Typical details    
  • Window details    

This scheme shows how Victorian terraced property, typical of around one sixth of the UK’s housing stock, can be upgraded on a modest budget

To connect the house with the garden the ground floor was remodelled and the rear kitchen extended sideways. A fully glazed roof to the side extension and sliding/folding doors across the full width of the rear elevation now flood the house with light. High insulation levels and underfloor heating to the new ground floor slab have been incorporated.

At first floor the study-bedroom was moved to the rear of the back extension to connect visually with the rear garden and a new bathroom created.

Paint was removed from the front elevation exposing the original bricks and this together with a new front door, purpose made to match the original, resulted in restoring the unity of the terrace thus respecting and enhancing the overall streetscape.


  • Begun: Aug 2010
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 104m2
  • Sector: House
  • Total cost: £169,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: JCT Building Contract for a homeowner/occupier
  • Address: East Finchley, London, N2, United Kingdom

Professional Team