The Lodge - Bedford Park Mansions

Sidell Gibson Interiors, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Internal ground floor 

Amy Scaife     Download Original

  • Internal ground floor    
  • Internal ground floor    
  • Stair details    
  • View to first floor    
  • Stair details    
  • Floor view    
  • Stair details    
  • First floor view to gardens    
  • External front    
  • External - side    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Elevations    
  • Existing ground floor plan    
  • Existing elevations    
  • External (before)    
  • External (before)    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    
  • Roof    
  • Coping Details    
  • Fabricated Arches    
  • Parapet    
  • Stair Pin Detail    
  • Detail    

Extension and refurbishment of an existing 1900 Porters Lodge, providing open plan living/dining, two bedrooms with balconies

Sidell Gibson always ensures that its clients come first and this has resulted in the company producing an extraordinary diversity of award winning work.

The old Porter’s Lodge attached to the southern section of Bedford Park Mansions in Chiswick is a prime example. This was the first mansion block style building to be built in the area and was completed in 1900. Although the buildings are not listed, the site is surrounded by Grade II listed houses and therefore the redevelopment of the Lodge was subject to conservation planning and consents.

It was subsequently totally remodelled and extended to create a new house to match the surrounding architectural style. The block is built in the Queen Anne style popular in the late 19th century featuring red brick, terra cotta reliefs, Dutch gables and crenulated parapets. However, once inside, a minimalist icon is unveiled.

Within The Lodge, its walls appear to float above floors while the ceilings mirror this effect. A simple steel spiral staircase has been created to allow for maximum natural light to penetrate from above. This makes the light dapple and etch a tree-like silhouette on the floor below. Indeed life insideThe Lodge is very much designed to be in balance with nature.

Data

  • Begun: Mar 2010
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 80m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private funds
  • Tender date: Jan 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • CO2 Emissions: 1700kg/m2/year
  • Address: The Lodge, Bedford Park Mansions, The Orchard, London, W4 1JY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers