Lönnhässlevägen

Michael Hughes, Munka Ljungby, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Terrace and porch 

Michael Hughes     Download Original

  • Terrace and porch    
  • View from the south    
  • View from the road to the south    
  • Extension from the garden    
  • Larch board-on-board cladding and picture window    
  • Kitchen seen from porch    
  • Kitchen after dark    
  • Kitchen island    
  • Kitchen after dark    
  • Kitchen    
  • Remodelled entrance    
  • Ground floor hall now opened up and stair reorientated    
  • View from landing    
  • Site Plan    
  • Plans    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Original plans    
  • Original    
  • Original    
  • Original    
  • Partially built    
  • Partially built    
  • Partially built    
  • Partially built    
  • Verge Detail    

Domestic extension and internal remodelling of a 110 year old timber house

Sited in an agricultural hamlet in southern Sweden the timber house, built at the turn of the last century, had been extensively refurbished in the 1970s while a derelict lean-to at the rear was in need of replacement.

The extension references the house’s former incarnation as a shop while the simple form and materials (larch and felt) take their cues from traditional local, domestic and agricultural typologies.

External built work was minimised in keeping with the modest context and budget was instead assigned internally, consolidating existing inefficient space and adding new programme.

The house is reorientated to face inwards on the owner’s land, simultaneously allowing larger openings and greater privacy. To this end the western elevation has been opened up and existing windows in the revised plan now take advantage of the exceptional evening light which fills the valley.

The now expansive kitchen adds a fitting crescendo to a sequence of spaces given variety by the new double height entrance hall. A previously claustrophobic living room now finds its place in this sequence as an intimate retreat in the evenings and winter, centered on the traditional ceramic stove which remains.

Upstairs a new living space has been formed at an extended landing and above this a new roof light brings light down through both levels. Greater flexibility of accommodation is offered through the creation of an additional bedroom and shower room.

Data

  • Begun: May 2009
  • Completed: Jul 2010
  • Floor area: 134m2
  • Sector: House
  • Total cost: £80,000
  • Tender date: Dec 2008
  • Procurement: ABS05
  • Address: Lönnhässlevägen 166, Munka Ljungby, 266 91 , Sweden

Professional Team