The Fosse

Designscape Architects, Batheaston, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Designscape Architects     Download Original

  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section    
  • Ground floor plan - before    
  • First floor plan - before    
  • Second floor plan - before    
  • Before development    

A new extension and house refurbishment that reverses the orientation of the building to create an entrance to the rear north elevation, allowing the elegant Victorian south façade and garden to become a private sanctuary for the family

In a clear case of less is more, numerous lean-to extensions were removed and the rear garden excavated to create a new contemporary double-height entrance hall overlooking a level courtyard.

This new external space is lined with a reclaimed rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage, penetrating through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.


  • Begun: May 2009
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 225m2
  • Sector: House
  • Total cost: £241,500
  • Procurement: JCT Minor Works with contractor’s design
  • Address: Fosse Lane, Batheaston, BA1 7NL, United Kingdom

Professional Team