Edge Hill

Asif Malik, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Elevation    
  • Rooflight detail    
  • Verge detail    

Rear extension to Victorian house, with extensive remodelling of existing ground floor to create a flowing openplan space incorporating living, dining and kitchen

A Victorian house in Wimbledon has been transformed by the addition of a rear extension. Designed by owner architect Asif Malik, it occupies the footprint of a previous paved patio, allowing the existing greenery of the garden to remain unaffected.

Completed in April 2011 after a construction period of 6 months, the new room forms a link between the living / dining areas and the kitchen, creating a flowing space across the ground floor, bringing traditional Victorian rooms and modern areas together, enabling fluency of movement between spaces, bringing a sense of openness by enabling open views across the rooms, creating a closer connection with the rear garden, and enhancing the usability as well as the architectural quality of the building.

The design approach is classic modern, neither Victorian pastiche nor assertively modernist. A monopitch roof over a new room occupies an existing paved patio. This roof form brings the scale down to an appropriately domestic scale. The plan layout ensures that only previously paved areas are built over, avoiding any loss of green space. The roof is designed as a combination of solid and glazed areas.

The interior is an open expression of a 21st c addition to an 18th c house. Sympathetic detailing reflects the character of the spaces – for example, there are moulded architraves in the Victorian part whilst the new extension adopts shadow gaps as the junction detail. Bringing all ground floor areas together is a new timber floor in engineered oak boarding. Electric underfloor heating in the new part offers gentle background warmth economically.

Natural materials impart a natural domestic feel. These include reclaimed yellow stock bricks, lead-covered roof, timber framing to glazed doors, laminated timber flooring, coir matting, granite worktop, brick and Yorkstone paving.

Data

  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 19m2
  • Sector: House
  • Total cost: £105,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2010
  • Procurement: Direct appointment of all package contractors by client
  • Address: 15 Edge Hill, Wimbledon, London, SW19, United Kingdom

Professional Team