Modern Painters The October Issue Exhibition

Carmody Groarke, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance view 

Alex Delfanne (website)     Download Original

  • Entrance view    
  • Photograph of completed exhibition, artwork by Chris Burden and Folkert de Jong     
  • View into Claire Fontaine Room    
  • Photograph of completed exhibition, artwork by Marc Camille Chaimowicz and Torsten Laushcmann     
  • Photograph of completed exhibition, artwork by Marc Camille Chaimowicz    
  • Photograph of completed exhibition, artwork by The Chapman Brothers and Matthew Collings    
  • Photograph of completed exhibition, artwork by John Bock    
  • Photograph of exhibition during install, view of paper wall.     
  • Plan - lines only    

Installation that translated the October Issue of Modern Painters magazine into a physical exhibition. Spaces created out of coiled paper walls and lightweight timber frame

Carmody Groarke worked closely with the Louise Blouin Foundation to create a unique exhibition which translated the ‘October Issue’ of the magazine ‘Modern Painters’ into a physical environment. The completed exhibition featured the display of 10 contemporary artists’ works including Marc Camille Chaimowicz, Jake and Dinos Chapman, Folkert de Jong, alongside large scale reproductions of the magazine advertisements.

This very low-cost, high-speed exhibition fit-out exploited the sculptural and abstract qualities of coiled printing paper, which created self-supporting volumes as ‘walls’ used to separate exhibition ‘rooms’ for presentation of each artists work. These wall-volumes were simply restrained by elegant horizontal timber rails which were in turn supported vertically by the advertisement boards. The main organisational idea was that visitors are lead from the entrance directly to the centre of the gallery space where they would be able to view and browse a constellation of rooms rather than a conventional gallery route.


  • Begun: Oct 2011
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 430m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £6,000
  • Funding: Louise Blouin Foundation
  • Procurement: Exchange of letters
  • Address: Louise Blouin Foundation , 3 Olaf Street London, London, W11 4BE, United Kingdom

Professional Team