Maggie’s Merseyside at Clatterbridge

Carmody Groarke, Bebington, Wirral, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance to the Maggie's Centre 

Luke Hayes (website)     Download Original

  • Entrance to the Maggie    
  • Exterior of Maggie    
  • Exterior of the Centre at dusk    
  •     
  • Interior of the centre with views overlooking the Wirral landscape    
  • Interior of Maggie    
  • Interior of Maggie    
  • Interior of Maggie    
  • Window looking out into secluded garden    
  • Site plan of the Maggie    
  • Plan of Maggie    
  • Ramp elevation of the Maggie    
  • Elevation of Maggie    
  • Model of Maggie    
  • Detail section of Maggie    
  • Facade detail of Maggie    

Temporary Maggie’s Centre constructed from site cabins enveloped in a bespoke fibreglass wall

The project is a temporary cancer care centre at Clatterbridge Hospital in Merseyside, commissioned and operated by Maggie's Cancer Care Trust.

This building is the first temporary centre to be realised and has created a place of support for patients and their families until a permanent Maggie's Centre is delivered in central Liverpool.

In order to achieve the tight budget and programme, six redundant site cabins were dramatically transformed into one single building. These structures were arranged around several existing trees on the site, which gives the building its form and identity by creating a series of courtyards.

The Maggie's Centre is given contemplative privacy from the rest of the hospital by a scalloped fibre-glass screen which wraps the entire perimeter of the building. Large windows focus views over fields or to secluded gardens and the walls are lined in curved timber mouldings to provide a warm and welcoming interior.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 120m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £217,000
  • Tender date: Jan 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Clatterbridge Cancer Centre, Clatterbridge Road, Bebington, Wirral, CH63 4JY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers