White Cube at Glyndebourne

Carmody Groarke, Lewes, East Sussex, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Luke Hayes (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A temporary arts pavilion

The pavilion has been commissioned by Glyndebourne to host a programme of contemporary visual art curated by White Cube Art Gallery to complement its annual Festival Season.

The pavilion opened last May with the inaugural exhibition of new paintings by Georg Baselitz and was on show for the duration of the 2015 Festival. The pavilion is intended to be reconstructed for the Summer Festival of 2016 and 2017.

The gallery is located within the historic grounds of Glyndebourne in East Sussex and connects a promenade from the main opera house to the gardens and ornamental lake beyond. Its bold, simple form sits amongst a diverse mixture of buildings which have been designed specifically fo
he production of operas and also managing the landscape.

As a summer pavilion, the structure is designed as a ‘building within a building’, which forms a strong physical and visual connection between interior and landscape. The inner building contains a large, singular gallery room designed for exhibiting art, whilst the outer building form
sheltered terrace that extends the visual arts programme of the opera season outdoors. The terrace becomes an important social space providing elevated views of the gardens and the rolling hills of the English countryside beyond.

The structure of inner and outer buildings is made from cross-laminated-timber and plywood. Both structures are externally sheathed in polycarbonate and give the pavilion an ethereal character, which reflects the surrounding landscape and changes in external light across the day.

At the end of each season the pavilion will be dismantled and stored at Glyndebourne. The nature of the materials will enable the reuse or recycle of the majority of the components.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: May 2015
  • Floor area: 72m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £131,000
  • Procurement: RIBA Standard Agreement 2010 (2012 revision): Architect
  • Address: Glyndebourne, Lewes, East Sussex, BN8 5UU, United Kingdom

Professional Team