Hayes Bridge

Birmingham School of Architecture, Stone, Staffordshire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Hayes Bridge 

Alessandro Columbano     Download Original

  • Hayes Bridge    
  • Hayes Bridge, side view    
  • Hayes Bridge, full perspective    
  • Site survey    
  • Woodland survey    
  • Tree survey    
  • Sketches    
  • Structural elements    
  • Students tree felling at the Hayes     
  • Construction phase with students    
  • surveying the material    
  • Texture detail    
  • Hayes Bridge    
  • Structural plan and groundwork detail    

A pedestrian Footbridge across a small stream with an incorporated performance platform

The project was a collaboration between Friends of the Hayes (the client) and Birmingham School of Architecture to design and construct a footbridge to improve access to the adjacent semi-ancient woodland. The site is used by Friends of the Hayes for local community groups to learn about their rural landscape and expand on ecological knowledge.

The construction used green timber logs from the nearby woods as its main structural material and reclaimed scaffolding boards from a local merchant. The design was initiated and developed by landscape and architecture undergraduate students before coordinating the build, which they undertook themselves.

One of the particular aspects to this project was the sourcing of the material in the nearby woods. Sycamore and ash trees were felled by the students with assistance from a tree surgeon. They then consulted with the client and user groups to form a design proposal. Students undertook the design as part of their technology module for a year and then volunteered during the construction phase for 3 weeks during the July 2011.

This project is part of a longer-term plan to instigate a series of interventions on the site to allow students vital construction and ecological whilst improving accessibility around the rural landscape.

Support was provided by Birmingham City University, St.Modwens Environmental Trust and O2 Think Big

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 38m2
  • Sectors: Landscape design, Arts and culture
  • Total cost: £5,100
  • Funding: Birmingham City University, St.Modwen's Environmental Trust, O2 Think Big Award
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: n/a
  • Address: The Hayes, Longton Road, Stone, Staffordshire, ST15 8SY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers