Georgian House Extension, West End, Newcastle

xsite architecture, Newcastle Upon Tyne, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the lower yard level 

xsite architecture     Download Original

  • View from the lower yard level    
  • View from the house    
  • View from the raised patio    
  • View from the hallway    
  • The front of the property    
  • After: View from neighbouring property    
  • Perspective    
  • East elevation    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • Floor plan     
  • A view of rear of the property, pre-construction, with its 1960s extension     
  • Before: View from neighbouring property    
  • Section detail A    

Single storey extension of a Georgian terraced house, with elevated patio and external storage beneath.

The brief was to upgrade and extend the living accommodation of a five storey Georgian house in the West End of Newcastle Upon Tyne. Aside from refreshing the envelope and some internal alterations, the key component of the brief was a contemporary addition to the property in a lowered, small, rear yard, accessed via a narrow shared alleyway. The client wanted a small, bright and outward-looking space for sitting, reading and relaxing, that would also provide a quality rear entrance when arriving home by bicycle. The scheme also had to provide storage for the bicycles and for bins.

A 1960s single glazed extension to the rear of the property was stripped away and replaced with a single storey glazed box, elevated from yard level alongside a raised patio, with outdoor storage beneath. The chosen palette of materials combine the house’s original materials of painted timber, Northumbrian stone, brick and lead with contemporary aluminium and large expanses of glass.


  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 7m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Tender date: Aug 2010
  • Procurement: JCT MW2005
  • Address: 6 Swinburne Place, Newcastle Upon Tyne, NE4 6EA, United Kingdom

Professional Team