Stealth Barn

Carl Turner Architects, Norfolk, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front elevation 

Tim Crocker (website)     Download Original

  • Front elevation    
  • External view with Ochre Barn    
  • Stealth Barn and Ochre Barn    
  • Rear elevation    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Stained ebony softwood timber cladding    
  • Slot window     
  • Side elevation towards Ochre Barn    
  • Slot window    
  • Front entrance    
  • Living space    
  • Living space    
  • Living, kitchen and bathroom    
  • Sliding door to terrace    
  • Bathroom with view to landscape    
  • Bathroom & living window    
  • Kitchen    
  • Interior view / slot window    
  • External view with Ochre Barn    
  • End elevation    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Plan    
  • Plan - 1 bed flat layout    
  • Plan - office layout    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Rear elevation    
  • Side elevation    
  • Existing site    
  • Suspended timber deck utilising existing slab foundations    
  • Construction    
  • Contruction    
  • Construction    
  • Contruction    
  • Contruction    
  • Contruction    
  • External view    
  • Front elevation    
  • Detail section    

Guest house and studio

Sitting in the exposed expanse of the Cambridgeshire fens, Stealth Barn is a sharp black mass, a shadow of the adjacent Ochre Barn – a large threshing barn converted by Carl Turner Architects into a home and studio.

Placed perpendicular to the existing barn, this addition provides a self-contained unit that could act as a guest house, studio or meeting place, depending on the time of year and workloads.

The toughness of the exterior is inverted internally by the inclusion of a warmer engineered timber board that wraps around the space to form angles reminiscent of the adjacent barns divided with straw bales.

The arrangement of the main spaces into simple pockets is key to the barn’s multifunctional use.

Data

  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 63m2
  • Sector: House
  • Total cost: £30,000
  • Procurement: Self build
  • Address: Ochre Barn, Mill Road, Walpole St.Peter, Norfolk, PE14 7QW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers