Ochre Barn

Carl Turner Architects, Wisbech, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Model    

Conversion of a derelict Barn to a house, studio and retreat

The existing building's exterior was treated as if it were listed, with a new interior inserted into the fabric of the barn. Doors and windows have been set back to this line to emphasise the wall thickness and expose the beautiful bull nose brick details and the roof tiles have been re-claimed.

The main threshing barn forms the main public areas of the building; the longer wing forms a sequence of bedrooms and bathrooms.

The interior was left open where possible, and treated as a landscape into which cellular spaces have been treated as buildings within buildings. These over-scaled furniture pieces and ‘pods’ create spaces between at a more intimate scale.

Data

  • Begun: Nov 2007
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 444m2
  • Sector: House
  • Total cost: £300,000
  • Procurement: Self Build
  • Address: Mill Lane, Walpole St Peter, Wisbech, PE14 7QW, United Kingdom

Professional Team