The Paddocks

Perring Architecture & Design (PAD), Brockenhurst, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance & extension 

Nigel Rigden (website)     Download Original

  • Entrance & extension    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • Interior kitchen    
  • Kitchen detail    
  • Glass floor    
  • Stair detail    
  • Glazed floor and stair    
  • Floor plans    
  • Section    
  • Elevations    
  • Stair detail    
  • Initial sketches    
  • Existing rear elevation    
  • Existing front elevation    
  • Glass floor detail    

Refurbishment and extension of an existing 1970s poorly insulated house to create a contemporary and sustainable light and airy family home set within the New Forest National Park

Located along a high street in the heart of the New Forest, The Paddocks is a recently completed £250,000 extension to and refurbishment of an existing 1970s dwelling. The proposal followed a detailed brief by the young professional clients, who were drawn to the idea of living in a contemporary and energy efficient home, whilst retaining the existing property's sense of openness and light. They wished for the use of natural and breathable materials, drawing upon simplicity, quality and attention to detail.

The extension takes the form of a bold contemporary box insertion accommodating additional bedrooms, a playroom, the kitchen and family bathroom. Outside, Western Red Cedar is used to clad the existing structure, helping the house to blend in comfortably to its wooded environment. The timber flooring inside extends outside to form an ipe deck and glazed sliding screens create a seamless transition between inside and out.

Throughout the interior, crisp white walls are washed with light. Natural light is drawn in through a centralised roof-light above an oak-lined staircase, and again through a floor-light, illuminating the central space on ground floor. Where there was once an absence of light, the house has been transformed.

The resulting outcome is a harmonious balance between old and new - inside and out. It is a house that effortlessly blends into nature and without significantly altering it. This new and refurbished home is warm, bright and welcoming and gives the feeling of nature and home being one.

Data

  • Begun: Oct 2010
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 240m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 1 The Paddocks, Brookley Road, Brockenhurst, SO42 7QU, United Kingdom

Suppliers