Dell Park Pavilion

Corrigan + Soundy + Kilaiditi Architects, Egham, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Garden elevation 

Dido Milne     Download Original

  • Garden elevation    
  • Shower pod    
  • Main studio space    
  • Garden elevation    
  • Entrance elevation    
  • Concrete desk    
  • North elevation    
  • Plan    
  • Long section    
  • Garden elevation    
  • Entrance elevation    
  • Rear elevation    

New build garden pavilion, to be used as a home office, constructed under the rules of 'Permitted Development'

The brief from our client was to create a pavilion in the grounds of her house, to be used as a home office. It was to compliment the design of the house and take advantage of the views across the landscaped park. The site is located within the Green Belt.

Constucted under the rules of 'Permitted Development' meant that the roof height of the pavilion was restricted to 3 metres and so we partially sunk the building into the ground. This both achieves a generous head height internally and gives the feeling of being 'embedded.' The pavilion is accessed via a small, sunken courtyard to the east.

A battered Portland stone wall guides visitors towards the front door of the main house and helps to define the parking forecourt. Inside the building, a polished, concrete desk runs into the cill of the window which follows the sweep of the park outside and reflects the foliage. When you are seated at this desk it reads as a continuation of the ground plane. There is a top lit service zone, located behind the primary studio space which houses a small kitchenette and bathroom.

External metal louvres provide shading to the southerly, glazed elevation. Large sliding windows have been incorporated to allow the building to open up in the summer months to prevent overheating.


  • Begun: Sep 2009
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 58m2
  • Sector: House
  • Total cost: £192,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2009
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract
  • Address: Dell Park Pavilion, Wick Lane, Englefield Green, Egham, TW20 0XN, United Kingdom

Professional Team