The Learning Centre @ The Mall Galleries

Corrigan + Soundy + Kilaiditi Architects, London, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Ante chamber to main workshop space 

Jon Willcocks (website)     Download Original

  • Ante chamber to main workshop space    
  • Workshop space    
  • Circulation space at the heart of the vaulted chambers    
  • Ceiling in ante chamber    
  • Main Lecture Room + workshop space    
  • Lightwell + cloakroom area    
  • Cloakroom Area    
  • Smaller workshop spaces    
  • New Sash Window looking through into workshops    
  • Lightwell enclosed with structural glass roof    
  • Exhibition Space in enclosed lightwell    
  • Workshop space looking through into ante chamber    
  • Detail of plywood panelling    
  • Details of plywood panelling and inlaid magnetic strip    
  • Details of found objects + new housing for existing services    
  • Floor Plan    
  • Floor Plan showing demolition a    
  • Section through lecture room + exhibition lightwell + cloakroom area    
  • Cross sections through vaulted chambers    
  • Section through new enclosed lightwell    
  • Existing photos    
  • Cavity membrane installation    
  • Working detail of damp proofing & wall & floor panelling    

Refurbishment of subterranean brick vaulted chambers to create a 'Learning Centre' for the Mall Galleries to house their education programme

This project is about the adaptive re-use of a Grade-I listed monolithic structure. The brief was to design a bespoke space for the Mall Galleries to house their education programme. The brick vaulted chambers which lie below the forecourt to Carlton House Terrace, were in a state of dis-repair. We refurbished them and enclosed a light well to create a link to the main terrace.

The design was conceived as a sequence of actions closely related to the construction process, working as an artist might with a found landscape – the central questions were what to remove, how to treat what is retained, and how to make contemporary additions.

Once the almost grotto-like quality of the existing spaces had been revealed and restored, the challenge was to create a dry working environment within a fundamentally damp structure. The new plywood lining to floor and walls is conceived as a singular installation within the original monolithic architecture.


  • Begun: Jun 2013
  • Completed: Oct 2013
  • Floor area: 171m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £239,000
  • Funding: Part Heritage Lottery funded, part private sponsors & art foundations
  • Tender date: Mar 2013
  • Procurement: JCT intermediate with contractors design 2011. Form of procurement - traditional competitive tender
  • Address: Mall Galleries, 17 Carlton House Terrace, London, SW1Y 5BD, United Kingdom

Professional Team