Trinity St. Stephen CE Aided First School

Corrigan + Soundy + Kilaiditi Architects, Windsor, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Reception loos 

Dido Milne     Download Original

  • Reception loos    
  • Butterfly WC    
  • Bee WC    
  • Decra Loo-ART cubicle doors    
  • Administration corridor    
  • Basin Years 1&2    
  • Early years basin    
  • Ground floor plan    
  • Cross Section through WCs and administration corridor    
  • Cross Section through early years WCs    
  • Administration corridor with rooflight over    
  • Existing urinals    
  • Existing Splashback    
  • Basins as existing    

Refurbishment of toilets & entrance corridor for state primary school in Windsor

Our client was the governing body of Trinity St. Stephen CE Aided First School in Windsor. The toilets for the reception children and for years 1 & 2 were in a state of disrepair and our brief was to totally over haul these two areas. Included within the brief was a requirement to re-vamp the entrance hall and administration corridor. The school had a tight budget and the work had to be completed within the shut down period of the summer holidays.

We were keen to make the loos bespoke to each age group. Going to the loo at school can be a daunting prospect for the youngest children and so we wanted to make the environment both playful and interesting.

The youngest children have cubicles with unisex scenes taken from the natural world printed onto the partition doors. They are digitally printed formica panels produced by 'loo-ART'. Basins, mirrors and easy push flush plates are all designed specifically for 4-5 year olds.

For the year 2 children, after an in house poll, a decision was taken to make the toilets fully enclosed in an attempt to mimic a toilet you might find at home. Toilet seats and mirrors are chosen for their element of fun. The scheme also included the provision of a new fully accessible wheelchair toilet.

In the entrance corridor the space is transformed by widening the corridor slightly and introducing a large roof light. New anti-slip vinyl flooring in the school's colour is laid throughout the refubished area.

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Sep 2011
  • Floor area: 79m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £48,000
  • Funding: Diocese of Oxford
  • Tender date: Feb 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Trinity St. Stephen CE Aided First School, Vansittart Road, Windsor, SL4 5DF, United Kingdom

Suppliers