Western Bank Library, University of Sheffield

Avanti Architects, Sheffield, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Main entrance, with restored building fabric, glazing and refurbished foyer 

Tom de Gay (website)     Download Original

  • Main entrance, with restored building fabric, glazing and refurbished foyer    
  • Catalogue Hall with reinstated gridded illuminated ceiling panels    
  • New mezzanine exhibition space with bespoke display cabinets    
  • Catalogue hall featuring new reception desks and bespoke search points    
  • Reading Room with upgraded glazing, perimeter heating and access ramp    
  • New study carrels within book stacks    
  • Reconfigured porter’s desk    
  • Restored mezzanine with new welcome desk and access control    
  • Reading Room perimeter heating detail in matching black marble    
  • Reading Room perimeter heating detail in matching black marble    
  • Ground floor and stack 2 plan    
  • Calalogue hall and reading room plan    
  • Stack 3 plan    
  • Mezzanine and stack 4 plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Elevations    
  • Calalogue hall and reading room plan - before works    
  • Ground floor and stack 2 plan - before works    
  • Mezzanine and stack 4 plan - before works    
  • Stack 3 plan - before works    
  • Book stacks prior to conversion to study areas    
  • Catalogue hall before renovation    
  • Mezzanine prior to conversion to exhibition space    
  • Porter’s lodge in entrance foyer, prior to renovation    

Conservation and upgrade of Grade II* listed Western Bank Library at Sheffield University, originally designed by Gollins Melvin & Ward

The design aims to adapt the building to serve new working practices, upgrade its fabric and environmental performance, and recapture the elegance, clarity and sense of order that characterised the original design.

The project comprises restoration of the central catalogue hall, creation of a new exhibition area, new reception and control points and provision of new study carrels and group rooms.

The upgrade of these spaces allowed for improvement of access, fabric repair and replacement internally and externally, upgraded heating, electrics and data systems, and improved signage and wayfinding.


  • Begun: Aug 2008
  • Completed: Jan 2009
  • Floor area: 10,770m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £2.3M
  • Procurement: Traditional
  • Address: University of Sheffield, Western Bank, Sheffield, S10 2TN, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more