The Homewood Renovation

Avanti Architects, Surrey, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The first floor living room of The Homewood overlooks extensive gardens to the south 

The National Trust Photographic Library/Dennis Gilbert (website)     Download Original

  • The first floor living room of The Homewood overlooks extensive gardens to the south    
  • South elevation    
  • First floor living room, view towards dining room    
  • The first floor living room with maple floor, view towards staircase    
  • Spiral stair at first floor level    
  • Spiral stair at ground floor level    
  • Looking down the spiral staircase to the large sunken uplighter at its base    
  • The powder room    
  • Site plan    
  • Ground floor plan after restoration    
  • First floor plan after restoration    
  • The bedroom wing in 1939    
  • A 1939 view from the south    
  • Staircase to sundeck before work began    
  • Roof before restoration    
  • Gwynne    
  • Water damage to ceiling    
  • replacing the roof covering    
  • Installing new Thermalux panels    

First built in 1938 by Patrick Gwynne, The Homewood in Esher has been carefully restored for its new owner the National Trust

A unique example of 1930s pioneering modernism, the property underwent complete refurbishment and services upgrade by the architect, in collaboration with the original architect Patrick Gwynne, who remained in residence throughout the project over the last ten years of his life.

The principle accommodation is arranged over the first floor, with the central living and dining areas facing south over the extensive garden and linked to the bedrooms in the opposite wing via a glazed staircase hall containing a spiral stair.

Beyond the dining room a sun terrace has steps down to a pool and barbecue area. The kitchen is behind the main rooms, overlooking the entrance and with garaging beneath. A servant’s wing houses separate accommodation for a chauffeur and maids.

Data

  • Begun: Feb 2000
  • Completed: 2004
  • Floor area: 710m2
  • Sector: House
  • Total cost: £811,100
  • Procurement: Intermediate Form of Building Contract 1998 (IFC 98)
  • Address: Portsmouth Road, Esher, Surrey, KT10 9JL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more