Watford Colosseum

RHWL, Watford, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Anthony Coleman (website)     Download Original

  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Front elevation    
  • South-west elevation    
  • Existing ground floor plan    

Restoration and technical upgrade of a grade II listed Art Deco concert hall and the addition of foyer space

The scheme enabled the venue to host a wider variety of performances and events. New and updated restaurant and bar facilities as well as spaces for seminars and meetings during the day were also provided.

The upgrading of the Concert Hall was minimal in order to to retain its acoustic. The worn timber linings and organ screen surround were fully restored. The technical installation was replaced and a new colour scheme was adopted to reflect its range of uses.

Audience comfort, through a modern ventilation system, and visibility of the stage has been improved. The hall has been re-lit to improve it's sustainability when in operation.

The extension building features contrasting grey brick facades to the original building and large areas of coloured glazing.

A natural ventilation strategy for the new foyer utilises a simple displacement system with low level air intake and high level extract via the coloured lantern light.


  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £5.5M
  • Address: Rickmansworth Road, Watford, WD17 3JN, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more