Victoria Hall

Levitt Bernstein, Stoke-on-Trent, 1998

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new face to the Grade II listed Victorian building 

Dennis Gilbert/View (website)     Download Original

  • The new face to the Grade II listed Victorian building    
  • The new foyer complements the sturdy hall    
  • Victoria Hall facade    
  • Refurbishment of Victoria Hall included widening the stage and raising the floor to reduce the intimidating height of the stage    
  • The extension provides space for much-needed front-of-house facilities    
  • The interior of the entrance atrium. Daylight can flood in through    
  • The triple-height entrance foyer    
  • Theatre-goers throng the glazed arcade which links Levitt Bernstein’s building to its 1880s neighbour    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Third floor plan    
  • Cross section through Victoria hall and foyer    
  • Long section through new foyer block    
  • Detail section through gable    
  • Detail and cross-section through roof     

Restoration and extension of a Grade II Victorian concert hall to host community events in addition to traditional concerts

The red-brick exterior is minimally detailed with the original classical features echoing the adjacent Victorian brickwork.

Most of the ground level is faced in vandal-proof material, rather than the fragile terracotta used above, with little glazing. The accentuated staircase towers, were used to block views of the unused land towards the south of the site.

Front-of-house, where the four-storey extension has been built on to the south facade, contains the box office and administration. Inside, giant roof trusses are left exposed. The foyer building had a reinforced-concrete-framed structure with added columns for increased stability. The glass-clad atrium linking new with old was framed in exposed steel with a barrel-vaulted roof with double skin polycarbonate dome.

In the hall, the main access and storage areas behind the stage had to be enlarged. Walls from this area, which supported a five-tonne organ, were removed and replaced with paired steel box frames.

Enlarging the stage affected the sight lines, so the pitch and length of the balconies had to be altered.

Backstage spaces have been rationalised and extended to provide more convenient access and storage for props and equipment.

Data

  • Begun: Feb 1997
  • Completed: Oct 1998
  • Floor area: 5,242m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £6.1M
  • Funding: The Arts Council of England
  • Tender date: Dec 1996
  • Procurement: Management Contract JCT 87
  • Address: Victoria Hall, Bagnall Street, Stoke-on-Trent, ST1 3AD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more