End of the Line

Ailtireacht, Dublin, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ailtireacht (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Section aa    
  • Section bb    
  • Rear elevation    
  • Axonometric    
  • Working detail    

Rear extension with a wrap of terracotta shingles and an expansive mono-pitch roof

The retired client held a keen interest in gardening. The house suffered from a lack of connection to the garden, with an adjoining extension negatively impacting on otherwise good orientation.

A wrap of terracotta shingles and insulation was added to the existing building. This sheath projects 2.5m beyond the footprint of the original return, enclosing a 4m2 garden room and bench. Its roof is canted to catch light above the adjoining extension, bathing the dark return in sunlight.

A window at the lower worktop level forms a space with a view of, rather then a route to the garden. It is a cul-de-sac from which to observe, enjoy a cup of tea or just watch the birds.

Data

  • Begun: Jan 2009
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 140m2
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Address: 23 Celtic Park Avenue, Dublin, 9, United Kingdom

Professional Team

Suppliers