Parchment Street, Extension

Dan Brill Architects, Winchester, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Aligned floor levels and a feature wall link the spaces together 

Dan Brill Architects     Download Original

  • Aligned floor levels and a feature wall link the spaces together    
  • A glass ceiling allows light into the extended kitchen    
  • Kitchen    
  • Kitchen    
  • Bathroom    
  • Bathroom    
  • Site plan    
  • Ground and first floor plans    
  • Short section    
  • Long section    
  • Sketch of the kitchen extension    
  • Plan view detail of rear elevation    
  • Typical details at side return    
  • Typical details at side return    

Rear extension to a terraced property, providing extra kitchen and dining space, and increasing natural light

The garden was included as an integral part of the project, and has been treated as an extension of the interior. Various architectural devices were employed to dissolve the internal and external relationship: uninterrupted full-height glazing, aligned floor levels, and a distinctive pink feature wall that extends into the garden.

The upstairs of the extension has also been reconfigured to create an enlarged bathroom. Previously organised as a bathroom and separate WC, these two small rooms were opened up into a single, large family bathroom, creating the space to provide a spacious walk-in shower in addition to the bath.


  • Begun: Jul 2008
  • Completed: Jan 2009
  • Floor area: 45m2
  • Sector: House
  • Total cost: £90,000
  • Procurement: Traditional / JCT MW05
  • Address: 49 Parchment Street, Winchester, SO23 8BA, United Kingdom

Professional Team