Hayes School

PCKO Architects, Bromley, 2000


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The glazed colonnade runs along the south side of the teaching block 

Pauline Lord and Grant Smith     Download Original

  • The glazed colonnade runs along the south side of the teaching block    
  • Entrance to     
  • The double height library faces the new circular forecourt, providing a coherent entry point to the school complex    
  • The glazed colonnade    
  • The glazed colonnade accommodates changes in level and orientation, bringing awkward leftover space together into a single unifying spine    
  • The tubular steel structure mimics the natural randomness of a tree    
  • The corridor to the music rooms. Curved lightwells bring light into a deep-plan space    
  • The new school hall    
  • The school hall serves a wide range of uses    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections through library stairs and mezzanine    
  • Environmental concept    
  • Sections through streets    
  • Roof isometric and street plan    

Transformation of a disparate collection of existing school buildings into a vibrant and unified school campus in Bromley

Remodeling of existing secondary school, including construction of new classrooms, music and drama departments, library and learning resources centre and multipurpose hall. PCKO’s competition-winning scheme uses the new buildings to join the disparate collection of existing buildings together with new circulation routes, giving the campus a new sense of identity.

The main feature of the scheme is the internal street, a glazed circulation route which fills in the gaps between the library and the multi-purpose hall, around the main school hall. It forms a wide, glazed colonnade along the south side of one teaching block and links to the end of a second. The ‘street’ transforms leftover outside space and unifies the spine of the school's circulation.

The new buildings are constructed using simple, everyday materials and techniques: steel frame, rendered blockwork, aluminium curtain walling and profiled metal roofing.

For the two particularly visible elements of structure - the columns which support the welcoming roof overhang to the library, and the row of seemingly random columns in the school street - the architect and structural engineer devised a slender tree-like column, branching at the top into four or six struts.


  • Begun: Jul 1999
  • Completed: Dec 2000
  • Floor area: 2,800m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £2.3M
  • Funding: DfEE
  • Procurement: JCT 98 with Quantities
  • Address: West Common Road, Bromley, BR2 7DB, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Sika Liquid Plastics

Since 1963 we have produced an extensive range of high performance, technologically advanced coatings and membranes for the protection and waterproofing of roofs and balconies

Find out more