Herbert Art Gallery & Museum

Pringle Richards Sharratt Architects, Coventry, 2008


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Aerial view of Herbert Museum 

Edmund Sumner     Download Original

  • Aerial view of Herbert Museum    
  • View of the museum past St Michael    
  • The arcade opens on to the new University Square    
  • Cor-ten steel walls in landscaping    
  • Gridshell roof seen from the Peace Garden on Bayley lane    
  • The walkway alongside the Peace Garden    
  • Glazed facade of the new extension    
  • The gridshell roof shelters steps that led down to a 12th-century crypt    
  • Interior of the History Centre    
  • Site plan    
  • Ground floor and mezzanine plan    
  • First floor and mezzanine plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Cross section    
  • Long sections    
  • East and West Elevations    
  • Long section and elevation    
  • Model of scheme    
  • Model showing the Peace Garden    
  • Model showing new extension    
  • Aerial view of model    
  • Curtain walling detail    
  • Roofing detail    
  • Roofing detail    
  • Roof and gable detail    
  • Rooflight and abutment detail    

Refurbishment and extension of the existing gallery and museum, providing gallery space, a history centre, and new landscaping to include a Peace Garden

The new building closes the corner of the square with a two storey high glazed route flanked by new galleries and a history centre.

This replaces a 1960s Brutalist concrete and glass addition and creates a relationship with Bayley Lane and the historic buildings opposite, mediating between the Herbert and the historic street pattern through landscaping.

The roof over the new History Centre is an exposed Glulam gridshell supported partially by the two storey pre-fabricated concrete gallery whilst Cor-ten steel walls are used throughout the landscaping.


  • Begun: Aug 2006
  • Completed: 2008
  • Floor area: 6,600m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £13.2M
  • Tender date: Feb 2006
  • Procurement: NEC2 Option A without activity schedule
  • Address: Jordan Well, Coventry, CV1 5QP, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more