Ty Pren

Feilden Fowles, Powys, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View to Pey Y Fan the highest peak in South Wales 

Fergus Feilden     Download Original

  • View to Pey Y Fan the highest peak in South Wales    
  • The modern     
  • The local vernacular inspired the concept of a modern     
  • View from road    
  • Rear facade    
  • Cladding with recycled Welsh slates    
  • Filigree larch skin to end    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Welsh oak floorboards on the upper gallery    
  •     
  • Site location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Long section    
  • North and South elevations    
  • East & west elevations    
  • Site section    
  • Cross sections    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • 1:50 model    
  • Energy cycle    
  • Axonometric of back wall    
  • Exploded axonometric    
  • Working detail    

Four-bedroom house in Trallong, South Wales

Situated in the midst of the Brecon Beacons this linear Greenfield site in the village of Trallong has a southerly aspect and fine views towards Pen Y Fan. The rich local vernacular inspired the concept of a modern 'long house'

Ty Pren was first conceived in 2005 by clients Gavin and Davina Hogg, committed environmentalists with the desire to create a uniquely environmental building drawing strongly from the welsh vernacular.

The design evolved into a crisp extrusion using skilled craftsmen to deliver a high-tech building. Much attention was put on the procurement of local materials and research into developing this Welsh vernacular adaptation. Ty Pren is clad in larch sourced and felled from the client’s estate two miles away; locally sourced oak was used for the fit-out.

The typology of the long house leant itself to a passive solar plan, enhanced by the topography and aspect of the site.

The design is environmentally driven with passive solar design strategy and heavy reliance on natural energy sources including a large log boiler.

Data

  • Begun: Jul 2008
  • Completed: Nov 2009
  • Floor area: 170m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £290,000
  • Tender date: Jun 2008
  • CO2 Emissions: 5kg/m2/year
  • Address: Ty Pren, Trallong, Powys, United Kingdom

Professional Team