Queens Court Refurbishment

Feilden Fowles, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Interior view towards kitchen and dining space 

    Download Original

  • Interior view towards kitchen and dining space    
  • Interior view towards living space    
  • Walnut lined entrance hall    
  • Glimpse into the bathroom from the central axis    
  • Sliding partition reveals living room beyond    
  • Sliding partition (extended) conceals the living space beyond and reveals the white washed alcove lining    
  • Kitchen    
  • Entrance as found    
  • View to bedroom    
  • Lounge    
  • Floor plan    
  • Axonometric highlighting the procession from walnut lined corridor to open plan living space     
  • Perspective drawing of kitchen    
  • Material palette    
  • Perimeter wall detail through window junction    
  • Detail of the entrance corridor and deep storage walls    

An extensive refurbishment of a dilapidated 1930s apartment which sought to celebrate the Palladian symmetry of the original layout with a striking walnut-lined central axis

This two-bedroom apartment in central London was found in a state of faded grandeur, having been left unoccupied for years. Inspired by the qualities of the original space, we developed a design approach that would adopt a simple but rich material palette that made reference to the latent quality of the 1930s interior. Original architectural features including steel columns and concrete beams were left exposed and sash windows restored.

Once entirely stripped back, the layering of a new plan brings a sense of Palladian symmetry, order and proportion to the apartment. Entrance is made onto a generous central axis, flanked on either side by continuous and deep walls lined in solid walnut. These walls act as a structuring device for the apartment throughout, framing the open-plan living space and forming deep portals into secondary spaces while ingenuously housing all services, storage and sliding bookcase wall within its depth.


  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 150m2
  • Sector: House
  • Total cost: £238,000
  • Tender date: Sep 2011
  • Procurement: JCT Minor Works 2005 (rev. 2009)
  • Address: Queens Court, Queensway, London, W2 4QW, United Kingdom

Professional Team