The Re-Extension

Goode Architecture, London, 2022

 

ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_01 

Photos by Peter Molloy Photography     Download Original

  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_01    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_04    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_07    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_11    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_12    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_15    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_17    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_18    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_19    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Goode_Grove_PM_05    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_Winter_Solstic_9am    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-201    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-101    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-202    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-106    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-204    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_Side_Elevations    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-206    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_L2-205    
  • ZFBNKI6KCWT43UQ_91GP_initial_sketch    

This semi-detached Victorian villa property occupies a quiet corner plot in the Camberwell Grove Conservation Area.

Dense woodland and a steep railway siding bound the rear of the site. Their home for 20 years the Clients - a librarian and journalist-approached Goode to help them understand why an inherited 90’s extension - to the rear of the property - was failing. Results from a programme of intrusive geotechnical investigations led the team to propose a re-build as the most effective remediation. The Client took the opportunity to expand their brief; it needed to facilitate watching sport on a large screen with friends, reading the papers in the morning sunshine and improve access to the split-level garden - for wheelbarrows / grandchildren! Demolition of the previous extension was carefully considered; windows and doors were reappropriated by a neighbour; the roofing tiles were sold on Ebay and the red bricks were reclaimed, painted white and used to face the new timber kit. The proposal draws on the characteristics of the Victorian home with equal attention being paid to all surfaces; the roofscape, floor tiling patterns, oak details. In addressing an inherited structural problem, the Client has re-discovered their home. The formality and solidity of the main house gives way to the lightweight garden room setting - taking inspiration from Sir John Soane at Pitzhanger Manor and the modernist Kenneth Wood’s Stanley Picker House. “It is now, without doubt, our favourite room in the house - and we're not even making use of the wonderful garden aspect yet. We come straight in here to read the papers first thing every morning and are always in here in the evenings…. and it hasn't crossed our minds to eat in the kitchen - which we would previously have done for all but special occasions!" [Client]

Data

  • Begun: Jan 2022
  • Completed: Oct 2022
  • Floor area: 23m2
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2021
  • Procurement: JCT (MW2016)
  • Address: London, SE5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers