Queens Park Cafe

NVDC Architects, Glasgow, 2022

 

ZAE8G6JQZA3XUI0_QUEENS_PARK_CAFE_04 

Photos by Neale Smith     Download Original

  • ZAE8G6JQZA3XUI0_QUEENS_PARK_CAFE_04    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_QUEENS_PARK_CAFE_PHOTO_edited    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_QUEENS_PARK_CAFE_03    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_QUEENS_PARK_CAFE_06    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Location_Plan    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Layout_as_Proposed    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Layout_as_Existing    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Sections_as_Proposed    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_3D_Model    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Elevations_as_Proposed    
  • ZAE8G6JQZA3XUI0_Elevations_as_Existing    

The toilet block had been partially vacant when NVDC Architects were approached to review the possibility of renovating this small unassuming building.

The client had the unusual idea of transforming the old public toilet block into a vibrant café for the local community to enjoy. Although the building seemed insignificant, its setting was both culturally and contextually pivotal. Situated on the edge of Glasgow’s Queens Park (the third oldest park in the city) and adjacent to the busy high street of Pollockshaws Road, the building is in a transitional place between the built and natural environment. The existing building, a single storey rectangular brick block with a pitched slate roof was partially still in use as public toilets. In plan the building was split into four areas, a store, a WC, an accessible WC and a larger derelict room. The concept was to not just insert a café into the derelict part of the plan but to reimagine and revitalise the whole building. The aim was to contribute a new social hub to the already vibrant neighbourhood by establishing a future adaptable building that could enhance both the natural and urban fabric. Key to the design was the formation of a timber ‘exoskeleton’ that envelopes the building and supports slim larch slats completely transforming the aesthetic, language, and form, creating a contemporary vernacular suited to the parkland setting. The solid outer walls of the new cafe have been replaced with a structural steel frame and floor to ceiling glazing to take advantage of the views whilst presenting passers-by with an inviting and cosy shelter to escape to for a moment of serenity in this bustling part of Glasgow. The renovation and reimagination of the building have transformed the vacant and unsightly toilet block, delivering a new hub for the locale.

Data

  • Begun: May 2021
  • Completed: Jan 2022
  • Floor area: 37m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £200,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2021
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Queens Park, 1001 Pollokshaws Rd, Glasgow, G41 3YF, United Kingdom

Professional Team