6a8a Lonsdale Road

Anomaly, London, 2022

 

YWA9AVQ67PF8F5G_1 

Photos by Peter Ghobrial     Download Original

  • YWA9AVQ67PF8F5G_1    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_2    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_3    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_4    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_5    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_6    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_7    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_8_ex    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Existing_Ground_Floor_Plan    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Proposed_Ground_Floor_Plan    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Existing_First_Floor_Plan    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Proposed_First_Floor_Plan    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Existing_Elevation    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_Proposed_Elevation    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_01._Proposal    
  • YWA9AVQ67PF8F5G_00._Existing    

6a8a Lonsdale Road sees the consolidation and retrofitting of two smaller commercial units into an active and flexible restaurant space as part of the client’s wider regeneration plans for Lonsdale Road in Queens Park.

The existing small units limited the potential use of the space, both with inefficient layouts, fitout and staircases. The design team explored opportunities to open up the central party wall, ultimately resulting in a structural solution that creates an entirely open first floor. The street facing facade is significantly transformed with the introduction of two full height zinc clad ‘dormers’ framing new bi-folding doors and windows, clad in varying scales of charred timber. The palette developed from a study of the street’s character – calling on original Victorian references of brickwork and timber, with contemporary touches added in detailing and scale. A taxonomy of openings, dormers and ridge lines along the street justified the design through a collaborative planning process. Sustainability was very high on the agenda for both design and client team to ensure the viability of the scheme against ESG targets. Key design decisions were interrogated to provide an inherently sustainable approach. Brickwork removed during the opening up process was retained on site and re-used to form the internal face of upstands, even retaining the former external paintwork as a reminder of the on-site re use. The structural steel included in supporting the open volume at first floor was recycled from another site in London. The bi-folding windows and doors are a timber system over metal, complimenting the charred timber cladding used against the patina of existing brick. The scheme has been a strong commercial success with the sustainable restaurant chain Lino taking the space as a prelet, their space opening later in Q1 2023 – further affirming the value in sustainable and considered design.

Data

  • Begun: Apr 2022
  • Completed: Oct 2022
  • Floor area: 260m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £340,000
  • Funding: Equity
  • Tender date: Jan 2022
  • Procurement: Design and Build JCT
  • Address: 6a8a Lonsdale Road, London, NW6 6RD, United Kingdom

Professional Team