Midcentury house, Edinburgh

AGORA architecture + design, Edinburgh, 2022

 

VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide2 

Photos by Alix Mcintosh     Download Original

  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide2    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide1    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide5    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide11    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide12    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide15    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_Slide3-1800-900    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_proposed_floor_plan    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_existing_floor_plan    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_hall_storage_detail    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_fireplace_detail    
  • VTBNPPFQ31Q9DVA_concept_3d_view    

This mid-century terraced house in the west of Edinburgh had been home to a family of four for several years.

The house had been extended to the front, resulting in a long narrow kitchen, separated from the living room. The disjointed layout meant that the family were often in separate spaces, unable to speak to each other. The owners were keen to create a more open-plan and sociable layout, with the kitchen at its heart. Moving the living spaces to the back of the house was a key design proposal. This creates a full-width space, which benefits from the natural light provided by the large windows to the garden. Glazed doors also provide a physical link to the garden. The kitchen and dining areas are arranged along the outside wall, to maximise natural light. A “snug” living space sits at the centre of the plan, defined by the exposed steel structure. As the kitchen sits within the main living space, the units have been treated as a piece of furniture, ovens and other appliances are concealed behind full height oak doors, with a central alcove for the sink. Bespoke full height shelving provides a home for the clients’ personal items, and also frames a large oak lined window seat. Minimal finishes enhance the feeling of space: flush skirtings, frameless doors, a simple fireplace, transparent switches and sockets. The oak herringbone floor is used throughout the ground floor. The colour palette runs through all finishes, from the kitchen, through walls and steelwork, to the soft furnishings. AGORA worked closely with the client, main contractor and specialists to achieve a high quality finish. The result is a calm and warm family space, flexible enough to accommodate large family gatherings as well as cosy nights by the fire.

Data

  • Begun: Jun 2021
  • Completed: Feb 2022
  • Floor area: 90m2
  • Sector: House
  • Total cost: £95,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2020
  • Procurement: SBCC Minor Works
  • Address: Edinburgh, United Kingdom

Professional Team

Suppliers