Nimmo House, Chalfont St Giles

Serge Chermayeff, Erich Mendelsohn, Buckinghamshire, 1935

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The garden terrace and rear facade 

    Download Original

  • The garden terrace and rear facade    
  • South facade    
  • North-east facade    
  • Main entrance on west elevation    
  • The main staircase leading from the hall    
  • The living room occupies the end of the long wing    
  • The dining room with sliding windows    
  • Wall clad in copper-faced plywood    
  • The entrance vestibule has radiator grids incorporated in the built in fitting    
  • The vestibule area leading towards the living room    
  • Built in bureau in the bedroom    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Isometric of the house    
  • Alternative furniture arrangements for the living room    
  • Alternative furniture arrangements for the living room    
  • Sectional window detail    

Reinforced concrete house built in a isolated spot in the Buckingham countryside

The house is situated in an old orchard on the highest favorable point to maximise the views over the countryside.

The design utilises the fall of the ground on the northern side providing an underground utility and garage space. An internal service staircase leads up to the ground floor consisting of kitchen, cloak room, dining room, study, living room and hall.

A central curved staircase leads up to the first floor where a large hall area intended for use as a breakfast room gives access to the main bedroom and dressing areas.

An extensive terrace and loggia extend across the southern and eastern ends of the building and can be accessed through a large glazed door in the hall. A particular feature of the design are large expanses of windows running the length of the east and west elevations.

The house is constructed entirely of reinforced concrete and insulated internally with one inch of cork and a white external render. The floors are built out of hollow tiles and insulated with building board.

Data

  • Begun: 1934
  • Completed: 1935
  • Sector: House
  • Funding: Private
  • Address: Shrubs Wood, Chalfont St Giles, Buckinghamshire, HP8 4AB, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more