Sprigg Sauchiehall Street

O'DonnellBrown, Glasgow, 2021

 

TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_001_Ross_Campbell 

All photographs Ross Campbell / Michael C Hunter     Download Original

  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_001_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_002_Michael_C_Hunter    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_003_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_004_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_005_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_006_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_007_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_008_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_009_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODonnellBrown_Sprigg_FullRes_010_Ross_Campbell    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Concept_Diagram_Anno    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Customer_And_Staff_M    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Spatial_Material_Stu    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Location_Plan_Annota    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Proposed_Ground_Floo    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Proposed_Section_AA_    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Proposed_Sections_CC    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Seating_Components_A    
  • TDV7XOJB5V4X7LY_ODB_Sprigg_Sauchiehall_Street_Street_Elevation_Ann    

Sprigg approached O’DonnellBrown to design its new shop in the McLellan Galleries building on Sauchiehall Street located in the north-west area of Glasgow city centre.

Our starting point was the building the shop unit sits within, built in 1865 and at one time leased to the Glasgow School of Art before the School relocated to Mackintosh’s new building on Renfrew Street only a short walk away, at the end of the 19th century.

Responding to the client’s ethos of ‘simplicity and quality’, the project provided an opportunity to express this through a direct response to Mackintosh, carefully crafted material as part of a simple and considered design, an approach that was close to our heart – much of our team have been shaped by the school and all it represents.

Due to the two relatively recent school fires and ongoing tumultuous times in that area of the city, we set out to provide a ray of hope, a hark to the local past and catalyst for positive change.

We stripped the interior back to its raw material of blockwork walls, concrete floor and concrete tray soffit, which were all painted black, providing a backdrop. We then inserted a fixing-less timber frame, holding the core activities of the shop in a carefully crafted and composed arrangement of light coloured shop counters, workbenches and furniture.

Tables, chairs, storage, food delivery collection shelving and waiting area have all been carefully designed to offer the best experience for users and reflect the core values of Sprigg.

The project focuses on economy of material, reusing existing ancillary accommodation and fittings, only adding the essential pieces of material in an effort to powerfully represent the client’s ethos and project concept.

Data

  • Begun: Sep 2021
  • Completed: Nov 2021
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £55,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2021
  • Procurement: Minor works with contractor's design
  • CO2 Emissions: 9.5kg/m2/year
  • Address: Unit 8 274 Sauchiehall Street, McLellan Works, Glasgow, G2 3EH, United Kingdom

Professional Team