Lambeth Road

Archer + Braun with Grace Fletcher, London , 2021

 

9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-22_HI_RES 

All photographs French + Tye     Download Original

  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-22_HI_RES    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-23_HI_RES_EDIT    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-48_HI_RES_EDIT    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-59_HI_RES_EDIT    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-79_HI_RES    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-87_HI_RES_copy.jpg_edit    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-149_HI_RES    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-162-Edit_HI_RES    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20210901-LAMBETH-RD_AB-165_HI_RES    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_20211103-LAMBETH-RD-100_HI_RES_CROP    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Joinery    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Long_Section    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Lower_Ground_Floor_Plan    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Rear_Elevation    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Short_Section    
  • 9NHPME3MPBJGNYJ_LR_-_Upper_Ground_Floor_Plan    

The Grade II-listed townhouse has been refurbished and extended to provide a flexible living space leading into a reinvigorated garden.

Two stairs provide access to living spaces on the lower ground floor, circulating around the original rear façade and bridging the existing footprint with the new.

The lower ground floor extension is embedded in-between the house and garden. Reclaimed Ballachulish roofing slates stack against the retaining walls, further setting the new building into the ground. While each slate is rough and imperfect, the deep façade they form has the impression of a unified texture, where individual edges are only softly expressed by the light they catch.

Set below mature trees and facing north, direct light is experienced through looking up and out at the reflections on leaves. Water is heard trickling through the exposed pipe and gulley that feeds the plants within the garden room. A tank within the wall cavity stores excess rainwater – to maintain supply throughout the year.

It was imperative for the new construction to both challenge and respect its Georgian antecedent. The extension has been developed as two intersecting masses. An unexpected double-height space responds to the verticality of the house’s staircase and employs a clerestory to draw light down into the building from the east and west. Nestled below is a gallery that mediates between the low ceilings of the existing lower ground floor, the circulation space, and the garden.

Materials were chosen that will respond and adapt to the environment they are built in. As time passes the copper, slate and lime render have begun to patinate, crumble and stain. Internally, slabs of travertine, clay plaster and lime washed timber comprise a bright space reflecting through the dark external shell.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Dec 2019
  • Completed: May 2021
  • Floor area: 76m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £222,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2019
  • Procurement: RIBA Domestic
  • Address: Lambeth Road, London , SE1 7JY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more