Colemans Deli

SJW Architects, Derbyshire, 2021

 

T5XIABK3KWUYZXB_002_Colemans__MG_0136 

All photographs Lisa Daniels     Download Original

  • T5XIABK3KWUYZXB_002_Colemans__MG_0136    
  • T5XIABK3KWUYZXB_006_Colemans__MG_0154    
  • T5XIABK3KWUYZXB_007_Colemans__MG_0170    
  • T5XIABK3KWUYZXB_018_Colemans__MG_9807    
  • T5XIABK3KWUYZXB_025_Colemans__MG_9858    
  • T5XIABK3KWUYZXB_035_Colemans__MG_0105    
  • T5XIABK3KWUYZXB_049_Colemans__MG_0206    
  • T5XIABK3KWUYZXB_053_Colemans__MG_0292    
  • T5XIABK3KWUYZXB_054_Colemans__MG_0279    
  • T5XIABK3KWUYZXB_0060_MG_0145    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_05_-_025_-_Proposed_Internal_East_Ele    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_06_-_023_-_Proposed_Suspended_Cable_T    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_07_-_018_-_Proposed_Fluted_Backed_Shel    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_01_-_Proposed_Internal_Elevation    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_02_-_009_-_Proposed_Ground_Floor_Plan    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_03_-_013_-_Detailed_Plan_Serving_Coun    
  • T5XIABK3KWUYZXB_SJWA_Colemans_Deli_Drawing_04_-_004_-_Proposed_Internal_Elevatio    

Reconfiguration of Colemans Deli, in the Peak District village of Hathersage, a hub for locals and visiting climbers, walkers and cyclists seeking respite.

The deli-café opened 15 years ago and evolved in a piecemeal way, with the user experience at odds with the high standard of food. The pandemic forced it to close, subsequently reopening on a takeaway-only basis.

As the café couldn’t cope with social-distancing, the owners feared the winter might kill their business, but instead, they seized the opportunity to reconfigure the space entirely.

A primary design consideration was how the limited space could accommodate a busy open-plan kitchen, a relaxing dining experience and the contrary flow of customers and staff.

An existing arched opening was repurposed as a door, enabling takeaway customers to enter centrally, follow the curved counter towards the coffee machine and till, and leave through the new exit, while sit-in customers enter and turn-right. Assisting this is the configuration of the counter in a double-curve, which directs customers and adds dimension to the threshold between front and back of house.

The counter is lined with fluted sections of solid oak, providing texture. The entire interior is formed from a limited palette comprising oak, concrete and marbled quartz. Natural oak is used throughout to indulge customers in a rich interior providing respite on the harshest of winter days.

Complementing this is a varied lighting scheme, creating atmosphere and informally zoned gatherings within the small space. A decorated suspended cable-tray organises overhead services and provides task lighting.

A bespoke meadow of locally foraged plants further deepens and softens the interior whilst simultaneously bringing in the drama of the locality, immortalised by Charlotte Bronte.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Sep 2021
  • Completed: Oct 2021
  • Floor area: 70m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £80,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2021
  • Procurement: Minor works with contractor's design
  • Address: The Square, Main Road, Hathersage, Derbyshire, S32 1BB, United Kingdom

Materials

Oak

Professional Team

Suppliers