The Calderwood Larder

Stirling Developments, West Lothian, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

img_5533aaaaaaaaaa 

Stirling Developments     Download Original

  • img_5533aaaaaaaaaa    
  • ijlk0176    
  • dfui2509    
  • img_4836a    
  • img_5533aaaaaaaaaa_0    
  • rrvr8687    
  • chgy7675    
  • img_4849_logo_crop    
  • calderwood_larder_site_plan    
  • 01_stirling_developments_the_larder_cafe_plan    
  • 04_stirling_developments_the_larder_cafe_sections    
  • 03_stirling_developments_the_larder_cafe_elevations    
  • 02_stirling_developments_the_larder_cafe_elevations    
  • drovers_walk_cafe_sketch1    
  • drovers_walk_cafe_roof_cutaway_sketch_260815    
  • drovers_walk_cafe_sketch_160615    
  • 05_stirling_developments_the_larder_cafe_detail_section    

The Larder was designed by Stirling Developments to create an initial focal hub for the new community at their Calderwood development in West Lothian, Scotland.

Situated on a prominent site close to the entrance of the development, the 49m2 building accommodates a small café and shopm which is operated by The Larder Cook School, a social enterprise which encourages and supports young people to learn to cook, both to develop their own skills and to encourage them into jobs in the hospitality industry.

The building has been oriented in a southerly aspect with a large proportion of its south elevation glazed with high performance timber windows to maximise passive solar gain and allow natural ventilation. This approach also provides customers with a pleasant outlook over a landscaped lawn area and to the wider views of the Almondell Country Park.

Rough-sawn Scottish larch cladding & dark corrugated roofing were specified as cost-effective but durable materials, imbuing the structure with a ‘couthy’ quality and contrasting with adjacent residential properties. Internally, a full-height, deep display wall separates the kitchen prep area and unisex disabled WC from the 24 cover dining space. A U-shaped, bespoke servery with oak worktop provides further display space for fresh produce and storage.

A sliding window conveniently allows site workers with muddy boots to get their morning coffee/bacon roll/fresh fruit without requiring constant floor cleaning internally. An anti-slip timber deck edged with a silver-grey conservation kerb planter provides level access to the entrance and additional dining spaces when weather permits.

Data

  • Begun: Dec 2017
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 49m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £115,000
  • Funding: Developer Funded
  • Tender date: Sep 2017
  • Procurement: SBCC MW/Scot Minor Works Building Contract
  • CO2 Emissions: 19kg/m2/year
  • Address: 1 Calderwood Square, East Calder, West Lothian, EH53 0GH, United Kingdom

Professional Team