Olive + Squash

NEIHEISER ARGYROS, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of food counter and mezzanine above 

Ioana Marinescu (website)     Download Original

  • View of food counter and mezzanine above    
  • Exterior view looking in    
  • View of metal grid and wooden stair    
  • View of metal grid opening    
  • View of seatimg area in mezzanine above    
  • View of mezzanine seating area above and metal grid bar    
  • View of metal grid corner to strair    
  • View through the metal grid to food counter beyond    
  • View of metal grid with ceramic pots.    
  • THE GRID    
  • Axon Perspective      
  • Neiheiser Argyros - Olive&Squash perspective plan.jpg    
  • Section    
  • Site under construction    
  • Working Models    
  • Working Model    
  • Working Model    
  • Site under Construction     
  • Finishes in progress    
  • Site under construction     
  • Metal Grid in place     
  • Detail    

Interior fit-out of a health food shop and cafe on the ground floor of a commercial building

The aim of the project was to carry out the interior fit out of Olive + Squash, a start-up health food and coffee shop located in the City of London, across from Monument tube station.

The challenge was to create a space that both accommodates our frenetic work rhythms and invites us to slow down. The architecture therefore had two tasks; to address multiple speeds of engagement, and to provide a neutral framework that foregrounds the various shapes and colours of the herbs, vegetables, fruits, and grains on its menu.

The space is asymmetrically divided in half, with a take-out counter adjacent to the street below, and a dining room in a newly constructed mezzanine above.

The space below is neutral, cool, and hard, allowing the bright colours of the raw produce to be the primary material. Above, the palette is warm, textured, and soft, inviting visitors to gather and linger over their meal.

Data

  • Begun: Jul 2016
  • Completed: Oct 2016
  • Floor area: 84m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £300
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2016
  • Procurement: Traditional Procurement
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: 46 Fish Street Hill, London, EC3R 6BR, United Kingdom

Professional Team