Devonstone Refurb

RDA Architects , London, 2020

 

image_2_1 

Photography by Josia Sobieszek     Download Original

  • image_2_1    
  • image_8_1    
  • image_7_1    
  • image_9_0    
  • image_6_1    
  • image_3_-_copy    
  • image_4_3    
  • image_1_bw    
  • image_4_bw_-_copy    
  • image_5_2    
  • devonstone_-before_and_after_drawings    

Despite not having a crystal ball, Janice and Wendy commissioned us in 2019 to add a home office to their modest London terrace, little did they know that a home office would soon be one of the most coveted rooms of 2020

The biggest challenge for them before the conversion was that their work was unavoidably overstepping into their personal lives. Working in their living room and on the dining table, meant that their designated workspaces were neither efficient nor comfortable to work in. The goal therefore was to define and divide their work and personal spaces.

The conversion presented so many challenges to them, in particular the existing attic headroom wasn’t tall enough and there wasn’t room for a new staircase. And of course, there was Covid-19 stalling the build itself. In order to combat these issues, they were able to raise the roof and reinforce the old ceiling joists without breaking the ceiling; all while they stayed living in the property!

A neat pigeon staircase was also fitted above the existing staircase to allow permanent access to the new space. For the space itself, they allowed us to challenge the norm and design a plywood clad room, exposing the brick gable where possible and integrating bespoke movable furniture, inbuilt storage and concealed lighting.

By saving on the building materials, they had more of an allowance to spend furnishing the house, making the best use of the budget available. Not only was this cheaper than using conventional materials but it resulted in a warmer and softer space, full of light and character.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 10.29 tonnes

Data

  • Begun: Feb 2020
  • Completed: Sep 2020
  • Floor area: 31m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £72,500
  • Funding: private
  • Tender date: Dec 2019
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2018
  • Address: Peckham, London, SE15, United Kingdom

Professional Team

Suppliers