Devil's Punchbowl Kiosk

Kilburn Nightingale Architects, Surrey, 2020

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

image_1_0 

Photography by Sam Diston & Ben Kilburn     Download Original

  • image_1_0    
  • image_2_0    
  • image_3_0    
  • image_4_0    
  • image_5_0    
  • image_6_0    
  • image_7_0    
  • image_8_0    
  • 01_site_plan    
  • 02_sketch_view    
  • 03_sketch_view_2    
  • 04_main_plan    
  • 05_elevations    
  • 06_short_section    
  • 07_long_section    

Set on the edge of the Devil’s Punchbowl in Hindhead, Surrey, this Kiosk has been designed to not only sit within but to celebrate its immediate context through form and materials

The building is designed to mirror the adjacent existing café building in form and helps define the entrance area to the main café building through the creation of an external seating area between the two buildings. The Kiosk itself is divided into two spaces: a membership office and a café serving area.

The membership office is where visitors can join the National Trust and is designed to be an inviting space which can either completely open up to the outside in summer, or offer a refuge by the log burning stove in the winter. The adjacent café serving area is a working space where staff can prepare and serve take away drinks and snacks to the public through the large east facing serving hatch.

The key ambition when developing the design was to ingrain the unique character of the Punchbowl within the materiality of the building. This has been done primarily through the use of sweet chestnut timber shakes: a species which grow prominently in the Punchbowl itself.

The repetitive nature of the shakes mimics the brick coursing of the adjacent main café but plays with this through the natural variety in their width and their occasional slight warping as the building changes over time. These textured shakes are contrasted with solid oak windows, doors and shutters which give a firm edge to the openings and a weightier presence to the building overall.

The quality of this building, set within this celebrated natural landscape, is already being enhanced as the shakes begin to weather in and fade to a natural silver.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Aug 2020
  • Sector: Retail
  • Total cost: £105,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2017
  • Procurement: JCT Intermediate Form of Contract (Kiosk was one part of a larger multi phase project under a single contract)
  • Address: Devil's Punchbowl Cafe, London Road, Hindhead, Surrey, GU26 6AB, United Kingdom

Professional Team