Chorlton Garden Room

Butterfield Architecture, Manchester, 2020

 

glencross1 

Photography by Gavin Stewart Architectural Photography     Download Original

  • glencross1    
  • glencross2    
  • glencross3    
  • glencross4    
  • glencross5    
  • glencross6    
  • glencross7    
  • glencross8    
  • glencross9    
  • glencross10    
  • Ground Floor Plan Glencross    
  • Site Plan Glencross    
  • Section Glencross    
  • Side Elevation Glencross    
  • glencrossbefore1    
  • glencrossbefore2    
  • glencrossbefore3    

The elegant garden room is a spectacular addition to a semi-detached arts and crafts house in Manchester

The garden plot is particularly special and whilst there was a large expanse of glazing at the back of the house, the connection between the house and garden didn’t work well. The main lounge felt like a thoroughfare and the study work space was uncomfortable.

There was nowhere to sit and look out into the garden whilst feeling connected to it. The neighbours large extension dominated the garden view. The extension and remodelling addresses all of these issues in both a truly contemporary and relaxed manner. It has transformed the living areas which now blend seamlessly into the now private garden. The Corten Steel cladding sits beautifully next to the red brick whilst the louvres add sculpture and definition to the internal and external spaces that they frame.

The large skylight in the new garden room means that the space is naturally lit and accentuates the feeling of inside out living. The fine glazing by Maxlight was specified for its slim frame that provides expansive panes of glass and a fully exposed corner and also for being British made. The housing for the sliding glazed doors was intricately designed to slide back behind the Corten Steel so as to completely disappear out of sight when opened.

The extension is located in the spot that captures the evening sun so it was critical that we designed the space so as to allow the greatest sun penetration. The louvres were prototyped in situ so as to ensure that the owners could continue to enjoy outdoor evenings bathed in sun. The garden room is now the most used space in the house.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Nov 2020
  • Floor area: 17m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: private
  • Tender date: Apr 2018
  • Procurement: IFC98
  • CO2 Emissions: 18kg/m2/year
  • Address: Chorlton , Manchester, M21, United Kingdom

Professional Team

Suppliers