AR Residence

DeDraft, London, 2020

 

ra_residence_aj_submission-1 

Photography by Nick Dearden     Download Original

  • ra_residence_aj_submission-1    
  • ra_residence_aj_submission-2    
  • ra_residence_aj_submission-3    
  • ra_residence_aj_submission-4    
  • ra_residence_aj_submission-6    
  • ra_residence_aj_submission-7    
  • ra_residence_aj_submission-8    
  • ra_residence_aj_submission-15    
  • ra_residence_aj_submission-16    
  • ra_residence_aj_submission-17    
  • ra_residence_aj_submission-19    
  • ra_residence_aj_submission-27    
  • ra_residence_aj_submission-28    
  • ra_residence_aj_submission-29    
  • ra_residence_aj_submission-30    
  • existing_and_proposed_elevations    
  • existing_and_proposed_ff_plans    
  • existing_and_proposed_gf_plans    
  • existing_and_proposed_rf_plans    
  • existing_and_proposed_sections    
  • existing_and_proposed_sf_plans    
  • site_plan_-_ar_residence    
  • existing_0    

Briefed to undertake significant works to a typical terraced Walthamstow house DEDRAFT undertook a unique and audacious remodelling

Surrounded by colour in their daily occupations, an illustrator and librarian, the creative client were bold in their vision - with a particular affinity for green, natural light and durable dog-friendly finishes. Given the small footprint, a single-storey extension was added at ground floor, sandwiched between adjacent extensions to form a series of interconnecting linear spaces from front to back, whilst maintaining the low, neighbourly boundary treatments.

Opting for a matte dusty green external finish a bespoke aluminium, cladding system was developed, featuring vertical fins sitting on an in-situ concrete plinth the simple adding rhythm to articulate the facade. Aligned with the composite timber/aluminium door system the lacquered natural pine internal mullions add further depth to the external skin, working together with the exposed structural Douglas Fir roof joists. These joists slide under rooflight, casting shadows to the kitchen /dining spaces. External concrete benches then project along both boundaries, folding down to meet the patio.

The interior is muted with large-format, concrete floor tiles, pale grey stack-bonded concrete facing blockwork, forming a backdrop for the light-grey and birch ply kitchen. To the first floor, the internal walls were reconfigured for more efficient space, relocating a window-less central bathroom, to the rear for natural light, featuring matt-green tiles, Corian vanity with matt-black brassware.

A new double-height space houses an oak staircase to the converted loft space with a rooflight admitting natural light to the client's illustration studio via an internal window. The studio includes a bright reading room to the rear, with an aesthetic that echoes the ground floor. An electric rooflight bathes the studio library in light housing a bespoke desk, shelving containing the clients' book and figurine collection.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Sep 2019
  • Completed: Dec 2020
  • Floor area: 113m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £210,000
  • Funding: private
  • Tender date: May 2019
  • Procurement: JCT Building Contract for Homeowner (without consultant)
  • Address: Walthamstow, London, E17, United Kingdom

Professional Team

Suppliers